Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

Ana Edes/Seva

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1 Ana Edes/Seva taj Sub Nov 26, 2011 8:57 pm

Serbia novele

avatar
Administrator
Administrator

Kategorije:
Istorijski / Drama
Format: 13x20 cm
Broj strana: 423
Pismo: Latinnica
Povez: Mek
Godina izdanja: 22. novembar 2011.
ISBN: 978-86-521-0816-9
U Ani Edeš je iz ugla jedne služavke prikazan buran period višestru-kih prevrata u Mađarskoj nakon raspada Austrougarske, vreme neposredno posle pada vlade Bele Kuna, kada je buržoaski sloj ponovo zadobio svoja prava, između ostalog i na izrabljivanje nižih slojeva. Uz satiru i crni humor i sa neočekivanim obrtom na kraju priče, Ana Edeš je klasik evropske književnosti.

Ševa – čija je radnja smeštena u Suboticu – mnogo je razigraniji i satiričniji prikaz učmale svakodnevice imućnog građanstva koje iznenada otkriva da život može biti mnogo zabavniji. Neprivlačna, nezanimljiva, gotovo neprimetna devojka s nadimkom Ševa živi s roditeljima za koje kuva, šije i brine o domaćinstvu. Njihovim poro-dičnim životom odavno je zavladala rutina. Kada Ševa otputuje na nedelju dana, roditelji se prvo pitaju šta će i kako će bez nje, a onda sve više vremena provode van kuće i otkrivaju koliko im
prija takav život.

Dva ženska lika – Ana Edeš, žena pretvorena u stvar, u deo pokuć-stva bez ikakvog prava i glasa, i devojka Ševa čije odsustvo pokreće radnju priče – doprinose tome da su ove novele, na trenutke izuzetno duhovite, a na trenutke surovo istinite, postale popularne i omiljene među čitaocima širom sveta.


„Bez sumnje pravo remek-delo.“
The Guardian

„Savršena novela čiji je ton pun života, iako tema obuhvata sav bol i razočaranje sveta.“
The New York Review of Books100% I Love you Danna Garcia

Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu